Zonare
Rapita se cultiva in zone care pot asigura pana la intrarea in iarna, timp suficient pentru atingerea stadiului de rozeta puternica (6-8 frunze) si o inradacinare adanca de 18 – 22 cm.
Rotatie
Foarte bune premergatoare sunt culturile recoltate cat mai timpuriu, pentru pregatirea terenului in bune conditii (cereale de toamna, mazare, borceag).
Rapita poate reveni pe acelasi teren dupa 3 ani, evitandu-se presiunea unor boli cum ar fi: mana, putregaiul negru si alternarioza.
Trebuie evitate in rotatie culturile de floarea soarelui si leguminoasele pentru boabe, care pot fi atacate de Sclerotinia Sclerotiorum.
Rapita este sensibila la efectul remanent al unor erbicide care administrate plantei premergatoare pot avea efect negativ asupra culturii de la rasarit si pana la inflorire. Acestea au ca substante active urmatoarele: clorsulfuron, imazamox, metsulfuron-metil, nicosulfuron, metalaclor, dimetenamid.
Semanat
Perioada optima de semanat este intre 20 august si 15 septembrie. Adancimea de semanat 2 cm in conditii normale si 3-4 in teren uscat. Pentru asigurarea unui semanat uniform, lucrarile de pregatire a terenului trebuie adaptate in functie de conditiile anului respectiv.
Decat sa facem o aratura in teren tare si uscat, ca apoi sa executam operatiuni multiple de discuit, mai bine renuntam la aceasta si mobilizam solul pe 10 cm adancime cu un disc greu.
Cantitatea de samanta: 40 – 50 boabe germinabile/m², in functie de conditiile de semanat.
Lucrari dupa semanat pana la intrarea in iarna
– Erbicidare impotriva gramineelor, daca este cazul;
– Fertilizare conform planului recomandat in urma efectuarii studiului de sol;
– Erbicidare impotriva buruienilor dicotiledonate (unde este cazul) + fertilizare foliara + insecticide;
– Tratament foliar + regulator de crestere si insecticid (unde este cazul).
Lucrari dupa iesirea din iarna
– Administrare ingrasaminte conform planului recomandat in urma efectuarii studiului de sol;
– Erbicidare, in cazul in care nu a fost efectuata in toamna, sau necesita corectii;
– Tratamente cu insecticide – pot fi de contact si/sau sistemice si se aplica de cate ori este atins pragul economic de daunare.
Recoltare
Recoltarea se face la o umiditate cat mai apropiata de 10 %, dar sa nu scada sub 8 %. Daca cultura se apropie neuniform de maturitate, atunci cand boabele au 30 % umiditate, trebuie aplicat un desicant, impreuna cu un adjuvant pentru reducerea gradului de scuturare.